Yaban Film Festivali
Hazırlayanlar: Doğa Koruma Merkezi - Dr. Mustafa Durmuş, Nuray Çatlı, Yıldıray Lise
Fotoğraflar: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Fotoğraf Arşivi

İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Ankara, Kızılırmak ve Sakarya Nehirleri arasında yer alır ve çeşitli habitatları barındıran geniş bir alana sahiptir. Denizden yaklaşık 938 metre yükseklikte bulunur. Şehir, karasal iklim özelliklerine sahip olup, kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak geçer. Ortalama kış sıcaklıkları 0°C'nin altına düşebilirken, yaz aylarında sıcaklıklar 30°C'yi aşar. Yağışlar, genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yoğunlaşır. Ana ekosistemler; bozkır, orman, sulak alan ve dağ ekosistemleri bulunmaktadır. Bu çeşitli habitatlar, zengin bir biyolojik çeşitlilik ve yaban hayatı için uygun yaşam alanları oluşturmuştur.

Ankara'nın yaban hayatı, coğrafi çeşitliliği ve iklimine bağlı olarak zengin bir biyolojik çeşitlilik sergiler. Bozkırlarda tavşan, tilki ve yaban domuzu gibi memelilere rastlanabilirken, Ankara'nın kuzeyinde yer alan ormanlık alanlarda ise bozayı, vaşak, kurt, kızılgeyik ve karaca gibi daha büyük memeli hayvanları bulunur. Nallıhan’da Sarıyar Barajı çevresine Anadolu yaban koyunu bireyleri taşınmıştır ve bu eski yaşam alanlarında bir popülasyon oluşturulmuştur. Kızılcahamam kara akbaba için, Beypazarı ise küçük akbaba için önemli yaşama ve üreme alanlarıdır.

Acıkır bozkırları, Polatlı TİGEM, Kirmir ve İnözü Vadileri, Ayaş Dağları ve Kazan Tepeleri birçok endemik bitki türünün yaşam alanı olan jipsli, marnlı bozkırları içerir. Ayrıca bazı kuş türleri için önemli yaşam ve üreme alanıdır.

Eymir ve Mogan Gölleri, Çöl Gölü, Uyuz Gölü, Sarıyar Barajı, Tuz Gölü ve Hirfanlı Barajı, Ankara’nın önemli sulak alanlarıdır ve biyolojik çeşitlilik açısından önemlidir. Bu sulak alanlarda birçok balık ve kuş türü için önemli üreme alanlarıdır. Çöl Gölü ve Tuz Gölü çevresinde tuzcul bozkırlar da bitki endemizmi bakımından önemli ekosistemlerdir.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre, il sınırları içinde 51 memeli, 324 kuş, 39 sürüngen ve çiftyaşar, yaklaşık 2.400 bitki ve 24 iç su balığı türü kayıt altına alınmıştır. Memeli türlerinden 3, kuş türlerinden 9, iç su balığı türlerinden 2, sürüngen türlerinden 1 ve bitki türlerinden 111 tanesi olmak üzere toplam 126 türün nesli tehlike altındadır. Bitki türlerinin yaklaşık 400, iç su balıklarından 9 ve memeli türlerinde 1 tanesi sadece Türkiye’de bulunan endemik türlerdir.

Ankara İli Nesli Tehlike Altında olan Tür Sayıları

Tür grubu Duyarlı (VU) Tehlikede (EN) Kritik (CR) Toplam
Memeliler 3 0 0 3
Kuşlar 4 4 1 9
Sürüngenler 1 0 0 1
İç Su Balıkları 2 0 0 2
Bitkiler 61 26 24 111